USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tokat’ın yeri ve geleceği masaya yatırıldı

Tokat’ın yeri ve geleceği masaya yatırıldı
08-06-2013 19:44
Google News

Tokat Valiliği işbirliğinde, “Türkiye Ekonomisinde Tokat`ın Yeri ve Geleceği`` konulu panel düzenlendi.

Tokat Valiliği koordinasyonunda Tokat Belediyesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi(GOÜ), Tokat Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Ticaret Borsası`nın destekleriyleganize edilen ``Türkiye Ekonomisinde Tokat`ın Yeri ve Geleceği`` başlıklı panel, GOÜ Taşlıçiftlik Kampüsü’nde gerçekleştirildi. 

Panele Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, GOÜ Rektörü Prof Dr Mustafa Şahin, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nihat Bingöl, Ekonomi Bakanlığı`ndan; Teşvik Uygulamaları ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yurdal Şahin, İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özkutlu, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emrah Sazak, Ürün Kimliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sibel Özkaya, AB Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi, KOBİ ve Özel Destek Programlarından Mustafa Fazlıoğlu, Merkez Bankasından Ekonomist Doç Dr Şeref Saygılı, İl Bilim ve Sanayi Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel ile birlikte birçok bürokrat, siyasi, sivil toplum örgütü temsilcisi, işadamı ve vatandaş katıldı.

Panelde konuşma yapan Vali Mustafa Taşkesen, Tokat’ta ‘bir araya gelemeyiz,taklık yapamayız ataleti’ olduğunu ifade ederek, “Ziyaretime gelenlere söylüyorum, kendilerine haksızlık ediyorlar. Türkiye’de zaten çoktaklı yapılar yok. Aile şirketleri var genelde. Tespit ettiğim yabancıya rağbet var konusu her yerde öyle. O nedenle insanlar büyükşehirlere göç ediyor. Gidenlerin çoğu başarılı oluyor. Başka bir dezavantajdan bahsedecek olursak ithal ikameci bir yaklaşım var. Küçük olsun bizim olsun, yabancılar gelmesin, bizim firmalar zayıf diye bu zihniyet yüzünden 80’li yılların başına kadar etrafımızı gümrük duvarları ile örüp kalitesiz malları almak, arabalara binmek zorunda kaldık. Rekabet iyidir” diye konuştu. 
Vali Taşkesen, kendi gözlemi ile Tokat’ta en önemli sorunun tarımsal ürünlere katma değer katamamak, sanayi ürünü haline dönüştürememek olduğunu söyledi. Bu sorunun aşılması anlamında toplantının önemine değinen Vali Taşkesen, Kore’nin bu konuyu kümelenerek aştığını kaydetti.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel ise konuşmasında Tokatlı hemşerileri ile bir araya gelmekten mutlu olduğunu ifade ederek, ``Tokat’ın tarihi ve kültürel zenginliğini, Allah’ın bahşetmiş olduğu mümbit toprakları, sanayi kültürünü ve her türlü potansiyelin varlığını ve coğrafi olarak önemli bir yerde olduğunu ifade ediyoruz. O takdirde bulunduğumuz durumdan memnun muyuz? Her birimiz kendimize ‘biz kendi üzerimize düşeni ne kadar yapıyoruz’ şeklinde sormalıyız. Başkalarını eleştirmek her zaman mümkündür. Ama eleştiriye kendimizden başlarsak yapacak çok şeyimiz olduğunu, hepimizin yapması gereken şeylerin bulunduğunu görürüz” diye konuştu.
GOÜ Rektörü Mustafa Şahin ise toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyet dile getirerek ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını kaydetti.

Tokat’ın bir lobisi yok

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat ise bu toplantının ilk olması ve geleceğe ışık tutması umuduyla yarınlar için umutlu olduğunu ifade ederek, `` Şubat 2009’da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevi üyelerimizce şahsıma tevdi edildiğinden beri dillendirdiğim, gündeme getirdiğim bir şikâyetim oldu hep. Resmi ya da gayrı resmi hertamda, her platformda “Tokat’ın Bir Lobisi Yok” diye serzenişte bulundum ve hala da bulunuyorum. Bu durumu; siyasilerimizin, mülki idaremizin, yerel yönetimlerimizin, sivil toplumun, dolayısıyla İlimizin en büyük eksikliklerinden biri olarak görüyorum.

Bizler; İlimizin kalkınması ve gelişmesi hedefini önümüze koyarken, çok kritik bir hatayı da peşinen yapmışız, yapmaya da devam ediyoruz… Çok önemli noktalarda görev yapmakta olan, İlimizin kalkınması ve gelişmesi sürecinde bizlere her türlü desteği verebilecek, bırakın destek vermeyi bu desteklerden haberdar olmamızı sağlayabilecek hemşerilerimizi maalesef unutmuşuz ya da fark edememişiz. Bugün bunun eksikliğini iliklerimize kadar hissetmekteyiz. Bugün farkında olduğum şu: “Tokat’ın Lobisi Yok” demekle şikayet ettiğimiz lobi kendiliğinden oluşmuyor.

Hangi kurumda Tokatlı çalışıyonu bilmiyoruz

Tokatlıyı; Tokat için bir şeyler yapabilecek özgüvene sahip hale getirmek gerekiyor. Bunun yolu da etkili ve sürekli iletişim… Bizler şu anda hangi kurumda, hangi hemşerimiz çalışıyor, görevi ne?, etkileyebileceği alan ne? hangi kritik noktada, hangi kritik musluğun başında görev yapıyor, hangi hemşerimiz Tokat dışında farklı sektörlerde faaliyet gösteriyve hizmet ediyor. Bunu bilmiyoruz…

Bir kaçını biliyorsak bile iletişim kuramıyoruz. Kurduğumuz iletişimi sürekli hale getiremiyoruz. Dolayısıyla baştan kaybediyoruz. Atı alan Üsküdar’ın geçtikten sonra “eyvah böyle bir şey de varmış” diyerek dövünmeye başlıyoruz.

Bu durumu çok acilen değiştirmemiz gerekiyor. Çok acilen…Önümüzdeki sürecin bu anlamda çok daha aktif ve verimli olmasını ümit ediyorum. Ancak sadece ümit etmekle kalmayacağımızı, bunun gereğini yapacağımızı, Tokat dışında yaşayan bu memleketin evlatlarını artık unutmayacağımızı taahhüt ediyorum. Tam da bu noktada sevgili hemşerilerimizden Tokat Lobisinin oluşumu ve sürdürülmesi hususunda yardım ve destek talep ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Merkez Bankası’ndan ekonomist Doç. Dr. Şeref Saygılı, Türkiye Ekonomisinin Büyüme Dinamikleri: Uluslararası Karşılaştırma konulu sunum yaptı. 
Panelde ise Tokat`ın genel ekonomik yapısı, AB fonları, devlet destekleri, yatırım teşvikleri, ihracat destekleri vb sanayicileri direkt ilgilendiren konular hakkında bilgi verildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45